Oathsworn: Into the Deepwood
419 questions players ask about Oathsworn: Into the Deepwood. Pick one for the answer. See also the full rulebook.
Updated 2026-11-01.
Story: Free Company, Items & Campaign
- How do full characters and companions work in a solo or small-group Free Company?
- In chapter 3, can you send a runner to the Apothecary or Banksmith?
- Can you mix cards and dice in the same attack, and when must you decide how many of each?
- Can an Oathsworn equip two shields at once?
- When you petition the Raven Spire, do you choose your items or draw them at random?
- Does sending a runner to the Apothecary or Smith advance the time track?
- Can you visit the Apothecary or Smith, or send a runner there, during the Deepwood chapters?
- When a character dies during a story section, when does their replacement join and can the replacement take the token from the chapter?
Story: Checks & Rounds of Combat
- What are the faces of a white die?
- Is a named check such as Spot, Listen or Survival a basic check?
- In a Story round of combat, can one Oathsworn score more than one success?
- Can you use your weapon's might track dice on a Might check during story mode?
- Can an item's bonus apply to a basic check during story mode?
- Does a Free Company trait that gives a redraw for survival checks apply once per check or once for the whole company?
- In a story check, do basic checks use Might dice, and can they be empowered?
- When a single check covers the whole company, can every Oathsworn add tokens to it?
Encounter: Cards, Cooldown & Battleflow
- When is the Might deck reshuffled, and can you force a reshuffle early?
- Does an encounter use the same Might deck as the Oathsworn?
- Can you get rid of an Injury card once you have one?
- If you pass your first turn, must you still play Injury cards before acting in the Oathsworn phase?
- Can you use a Redraw Token on the same attack that gave it to you?
- Can Redraw Tokens be used on abilities other than attacks and checks?
- Can an Oathsworn make a deliberate attack with no animus spent just to trigger Battleflow and gain a token?
- Can you mix might cards and might dice in one game, using cards for some attacks and dice for others?
Encounter: Attacks, Damage & Locations
- If one attack breaks several hit point dice at once and the last one goes, do you still get reactions?
- Does excess damage from breaking one hit point die spill over to another die or location?
- If you roll only one die or draw only one card, can the attack miss?
- Does an attack that hits several times without Area of Effect deal separate damage to each hit point?
- If a wave attack can hit only one character, does its targeting revert to the normal priority?
- Is damage from one attack applied to all targets at the same time?
- Is the charge-through attack one attack applied to every target in its path, including the original target?
Encounter: Movement, Knockback & Terrain
- If an attack breaks a hit location, do the rest of the card's effects like a second attack, knockback or bleed still happen?
- When a card says Move X, must you move the full X?
- Where does a knocked-back target land when it is pushed directly away in a straight line on the hex grid?
- If an attack hits and the card also says Knockback, must you apply the knockback?
- Can you use only part of an ability card, such as skipping its movement and just attacking?
- Can you change facing in the middle of resolving a card's effect?
- When is a large model at the centre hex for a move toward the centre?
- Can a thrown weapon stay on cooldown and still be battleflowed?
Encounter: Enemy Targeting & Movement
- Do water tiles change which Oathsworn an enemy picks as its closest target?
- Do enemies move around water tiles or effect tiles on their way to a target?
- Is the top encounter stage card turned face up before the monsters act?
- Does a melee area-of-effect attack need line of sight to reach enemies behind obstacles?
- When several minions move in the Encounter phase, do they all choose targets first or one at a time?
- How is a toxic cloud template placed when the target is near the edge of the board?
- How does a monster bounce off the board edge when it moves diagonally?
- After a monster bounces off a board edge, which direction does it face?
Encounter: Characters & Ability Cards
- Can a companion's Throwing Knives, which hit up to three enemies, be thrown at different dice of one large monster to break several dice at once?
- Does Witch's Fireflies add the rolled or drawn number as damage, or only deal damage on blanks?
- Are Allies affected by Transfix?
- Does Backstab's bonus require your character to be in the target's rear arc, or only to target its rear?
- Does the Penitent get empower tokens from HP he has lost when the story starts, for example on harder difficulties?
- Does the free redraw from a Priest card count against the Redraw Token limit?
- Can the Blade's Charging Boar knock back an enemy after the character has moved?
- Can the Witch's Flaming Whip Move ability move the target less than the full amount?
Encounter: Bosses, Minions & Stage Cards
- Can an Oathsworn swallowed by a monster cut its way out?
- Does destroying a boss hit location stop or weaken its attacks?
- When a large enemy is knocked into another large enemy, which location takes the damage?
- What happens to the stage deck when the encounter stage deck runs out?
- When a boss changes stage, is the next stage card revealed in advance?
- Does a Burst toxic cloud attack a second time in the encounter phase if it was triggered by a reaction in the same round?
- Does a Burst's toxic cloud hit giant rats, or only the Broodmother's enemies?
- If an effect makes the Broodmother attack an Oathsworn who is not next to her, does she still attack?
Items & Equipment
- Do item and injury cards in cooldown position 0 return to your hand during the Refresh Phase?
- Do item cards trigger Battleflow when they are played?
- Can you bring extra weapons into an encounter beyond the two-hand limit?
- Can you still use a weapon's range while its ability is on cooldown?
- Does an item's 'gain one redraw on basic check' bonus count against a healing ability's one-redraw limit?
- Does a weapon's passive Range apply when an ability card has its own Range?
- Can an Oathsworn use a ranged weapon's ability with an ability card?
- Why does the Pig Iron Coat have no battleflow slot?